Pieczone placki ziemniaczane z makrelą

piątek, stycznia 04, 2019

Nie wiem, dlaczego, ale piątek kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi. Podawane najczęściej ze śmietaną, cukrem czy gulaszem - chociaż muszę przyznać, ze wersja z cukrem to mój faworyt na zawsze. Tym razem jednak chciałam spróbować wersji odchudzonej- pieczone z dodatkiem wędzonej makreli. 
Mocno chrupiące, koniecznie z dipem musztardowym sprawią, że spojrzycie na placki ziemniaczane zupełnie inaczej.

 Koniecznie spróbujcie - są pycha! :)


składniki:
1kg mączystych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub pszennej

dodatki:
wędzona makrela
dip musztardowy: 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
kiełki jarmużu

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na moment i odciskamy nadmiar wody. Na tarce ścieramy również cebulę i ponownie odstawiamy i odciskamy z nadmiaru wody. Po chwili dodajemy mąkę, przyprawy i jajka. Formujemy niewielkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki pieczemy 25 minut w 200 stopniach. 
Placki ziemniaczane podajemy z wędzoną makrelą, dipem musztardowym i kiełkami jarmużu. 







You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE