LUNCHBOX #3

poniedziałek, kwietnia 15, 2019

Kochani, czy Wam też tak szybko mijają tygodnie?!
Jeszcze przed chwilką dodawałam zeszłotygodniowy wpis, a dzisiaj już czas na część trzecią! Mnie dość szybko zleciał ten tydzień, a druga połowa wypełniona była głównie chorobą i leżeniem w łóżku, z tej racji, wybaczcie mi, ale przepisy są od poniedziałku do czwartku :) 
to zaczynamy wpis #3! :)


1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
drugie śniadanie: Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
lunch:  Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola

Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
składaniki na 2 porcje:
3 jajka
garść szpinaku
1 parówka (polecam 100% GoodValley albo parówki Piratki z Lidla)
odrobina oleju do wysmarowania naczynia

Jajka rozkłócamy w misce i przelewamy do naczynia wysmarowanego olejem. Dodajemy posiekany szpinak, pokrojoną w kawałki parówkę i ser. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. 

Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
składniki na 2 porcje
20g płatków owsianych
30g płatków ryżowych
150 ml mleka kokosowego
łyżeczka cukru 
na każdą porcję: 3 kostki czekolady, garść borówek i garść malin
W garnku mieszamy płatki owsiane, ryżowe, mleko i cukier, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do pudełek i posypujemy posiekaną czekoladą, borówkami i malinami.

Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola
składniki na 2 porcje:
Nuggetsy:
200g polędwiczek z kurczaka
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
1 małe jajko
1 łyżeczka jogurtu greckiego
2 kromki chleba razowego 
1 łyżka oleju

Polędwiczki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, jogurt i dokładnie łączymy wszystkie składniki i kurczaka  odstawiamy do lodówki do zamarynowania na min. godzinę. Chleb razem z olejem miksujemy na drobną kruszonkę. Kawałki kurczaka obtaczamy w kruszonce i układamy na blasze. Nuggetsy pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.

Kasza z kukurydzą i fasolą:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki papryki słodkiej 
1/4 łyżeczki papryki ostrej
pół szklanki kukurydzy
1/4 szklanki fasoli czerwonej
1 łyżka oleju rzepakowego

Kaszę jęczmienną gotujemy w szklance wody do miękkości, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, dodajemy koncentrat, odrobinę wody, przyprawy oraz kukurydzę i fasolę. Dokładnie łączymy składniki i przysmażamy jeszcze przez 2-3 minuty - odstawiamy do wystygnięcia i przekładamy do pudełek. 

2. WTOREK

śniadanie: Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
drugie śniadanie: Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
lunch:  Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola

Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką

Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą

Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola

Przepisy powyżej :)


3. ŚRODA
śniadanie: Omlet czekoladowy z malinami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i chlebek
lunch:  Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie
Omlet czekoladowy z malinami
składniki:
4 jajka 
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2-3 łyżki cukru
garść malin
Białka ubijamy na puszystą masę, a żółtka łączymy z mąką z kakao i cukrem. Następnie dodajemy białka do masy. Przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem a na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Twarożek z rzodkiewką i chlebek
składniki:
2 porcje
300g serka twarożkowego grani
5 rzodkiewek
szczypta soli i pieprzu
2 kromki chleba 
Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem z twarożkiem i przyprawami. Połowę porcji przekładamy do pudełka i zabieramy z 2 kromkami chleba.

Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie
składniki na 2 porcje:
Fasolka szparagowa w sezamie:
2 garść fasolki szparagowej
2 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka masła 
sól
Fasolkę gotujemy osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Do gorącej fasoli dodajemy masło, sezam i dokładnie mieszamy. 

Kopytka ze szpinakiem:
300g szpinaku
300g kopytek lub gnocchi
2 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki pestek dyni i słonecznika
kawałek masła
Kopytka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i czekamy, aż zmniejszy objętość. Przekładamy ugotowane kopytka mieszamy ze szpinakiem i dodajemy masło. Na wierzchu posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

4. CZWARTEK
śniadanie: Omlet czekoladowy z malinami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i chlebek
lunch:  Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie

Omlet czekoladowy z malinami

Twarożek z rzodkiewką i chlebek

Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie

Przepisy powyżej :)


I oczywiście rozpiska tygodniowa poniżej! :)




You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE