Śniadanie z jajem: Omlet z łososiem i awokado

czwartek, kwietnia 18, 2019

W zasadzie od kwietnia miałam ruszyć z jeszcze jednym cyklem przepisów, a w zasadzie naprzemiennie z dwoma cyklami. 
Poniedziałek zarezerwowany jest dla lunchboxów, sobota dla różnych przepisów, natomiast czwartek będzie dniem przepisu z cyklu: Śniadanie z jajem lub Smoothie bowl - będą się wymieniały co tydzień :) 
Dzisiaj pierwszy przepis z cyklu śniadanie z jajem i mój ukochany omlet z łososiem, awokado i pomidorami. Przyznam, że bardzo lubię jajeczne śniadania i jak sami widzicie w moich przepisach lunchboxowych na śniadanie głównie są jajka. Bardzo prosty omlet z dodatkiem wędzonego łososia i kremowego awokado (koniecznie ze świeżo mielonym pieprzem!) podbije Wasze serca :)
Tak można zaczynać dzień! :)


składniki: 
2 jajka
2 plastry wędzonego łososia
1/2 awokado
2 pomidorki koktajlowe
plaster sera żółtego
1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, wbijamy 2 jajka i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy omlet na wolnym ogniu. Po ok. 4-5 minutach sprawdzamy, czy omlet jest już ścięty. W razie konieczności przewracamy omlet na drugą stronę - zależy to od wielkości patelni, jeśli macie mniejszą to konieczne będzie przewrócenie omletu, najlepiej dużą łopatką :)
Następnie na wierzchu kładziemy plaster sera żółtego i przykrywamy patelnię jeszcze na 1 minutę. 
Awokado kroimy w plasterki, pomidorki na ćwiartki, a łososia rwiemy na kawałeczki. Na omlet układamy awokado, pomidory i łososia. Koniecznie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Taki omlet możemy podać z sałatką skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i kromką chleba pełnoziarnistego. Mniam! 



You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE